De beste en goedkoopste in het bedrukken van aardewerk, porselein en glaswerk

Het bedrijf APD Doetinchem bestaat inmiddels al meer dan 10 jaar. Wij houden ons bezig met het bedrukken/decoreren van serviesgoed en glaswerk. Dit is een vrij arbeidsintensief productieproces, de meeste mensen zullen in eerste instantie denken dat het zo uit de machine komt, maar dit is zeker niet het geval. Wij zullen u een kleine indruk geven van het proces.

Wanneer u besluit om servies bij ons te gaan bestellen, zetten wij het proces in werking. Allereerst hebben wij van u een digitaal bestand van de opdruk nodig (liefst een eps of ai bestand). Daarnaast is het van belang dat we weten welke producten u wilt bestellen zodat wij aan de hand daarvan voor ieder product het juiste formaat qua opdruk kunnen bepalen. Dit is voor ieder logo anders en ook afhankelijk van of het een rechte mok of bv een bolle/conische mok. Wanneer wij dit hebben bepaald kunnen wij een film gaan aanmaken waarmee wij het drukproces kunnen beginnen.
 
Tegenwoordig zijn de technieken zo ontwikkeld dat dit op een speciale filmprinter gedaan kan worden waardoor er veel tijd bespaard wordt in het productieproces. Voorheen werd deze stap van het drukproces door een lithograaf uitgevoerd.
 
Zodra wij de film gereed hebben gemaakt en geprint hebben kunnen wij deze gaan gebruiken om de druk/zeeframen aan te maken met een, speciale lichtgevoelige laag (zie afbeelding, blauwe laag). Samen met de film en de belichtingsmachine, welke zorgt voor de overdracht van uw logo in de blauwe laag, kunnen wij het zeefraam gereed maken om te gaan drukken met de zeefdrukmachine.

Voordat wij definitief kunnen gaan drukken zullen we eerst de mengkleuren moeten gaan bepalen. Om de kleuren van uw logo zo goed mogelijk te benaderen. In de grafische wereld werkt men met inkten vaak aangegeven met pms kleuren, in de keramiek/glasdruk werken wij met pigmenten (ruwe materialen) deze moeten wij onderling mengen met olie om tot de gewenste kleur te komen, de meeste kleuren zijn wel te maken en zo zijn er ook een aantal kleuren niet te maken. Bv hele helle kleuren als cyaan of magenta en fluorescerende kleuren en veel paarstinten.

Zodra alle transfers verwerkt zijn op de juiste producten, gaan we het laatste stukje van het proces in. Nu volgt het inpakken van de keramiekovens (wij hebben 3 stuks, zodat voor ieder product of hoeveelheid voldoende capaciteit aanwezig is om het product optijd klaar te hebben) wij zullen de ovens opstoken tot meer dan 800 graden om het decor krasvast en vaatwasmachine bestendig te krijgen.

Uitzondering hierop vormt het bedrukken van glazen, deze ondergaan een ander brandproces waardoor de bestendigheid van glas anders is dan porselein, wij adviseren om de glazen met de hand te spoelen.

Op deze mannier kunt U van beide producten het langst gebruik maken.

Hierbij hebben wij U een aardig idee gegeven van onze werkzaamheden. Wanneer u vragen heeft of een afspraak wilt maken horen wij het graag.